V drugem razredu smo ta ponedeljek 11. 11. 2024 v prvi Teden slovenske hrane vstopili kot pravi mali kuharji in tako še bolj doživeto spoznali pomen doma pripravljene hrane. Najprej smo si seveda morali izdelati kuharske kape. Zato je vsak bodoči kuhar izdelal svojo in nanjo prilepil mojstrsko zvezdico. Poleg predpasnika in kuharske kape pa kuharji uporabljajo še kup drugih pripomočkov. Na razredni razstavi smo si ogledali nekatere izmed njih. Marsikateri nam je bil nov in nismo poznali njegove uporabe. Poleg pripomočkov smo spoznali tudi sestavine, ki jih uporabljamo pri pripravi jedi in med njimi spoznavali tiste bolj zdrave. Obiskali smo tudi šolsko kuhinjo in jo primerjali s kuhinjo doma. Ugotovili smo, da se razlikujeta predvsem v velikostih. Po malici pa smo zavihali rokave in se še zares lotili dela. Glede na barvo zvezdice na kapi so se učenci razdelili v tri skupine. Vsaka skupina pa je potem prejela še recept z določeno barvo za pripravo določene jedi. Ena skupina je pripravljala vitaminski napitek, druga skupina domačo pico in tretja skupina piškote. Učenci so se ob tem urili v branju recepta, iskanju in izbiri ustreznih sestavin za svojo jed, predvsem pa v sodelovanju pri pripravi jedi. Urili smo se v lupljenju, rezanju, mešanju, gnetenju, mazanju, sekljanju in ožemanju. Pred delom seveda nismo pozabili na ustrezno higieno, ki je pri kuhi še kako pomembna. Sledil je najbolj zabaven del in učenci so pri pripravi jedi zelo uživali in se res potrudili. Po končanem delu so tudi vse pospravili in pomili ter mizo lepo pripravili še za uživanje naših jedi. Ker so si učenci jedi pripravili sami, so bile še toliko slastnejše in so jih z največjim užitkom tudi pojedli! Ker so bili piškoti tako slastni, da ni ostala niti ena drobtinica, z vami delimo recept, da si jih lahko pripravite še sami. Pa dober tek!